Interviu cu Florin Deznan, CEO ROCA Agri RDF

Domnule Deznan, ce părere aveți despre evoluția prețurilor cerealelor pentru noua recolta din 2023?

F.D. – Piața mondială aplică o corecție majoră asupra prețurilor cerealelor după creșterea spectaculoasă datorată războiului din Ucraina. În plus, prognozele de producție pentru acest an ne arată că la nivel mondial vom avea producții peste medie, ceea ce face ca la o ofertă mare cantitativ să avem o presiune în plus pe prețurile cerealelor.

 În aceste condiții de piață și de preț, fermierii își vor putea acoperi costurile pentru înființarea culturilor din prețul de vânzare al cerealelor recoltate?

F.D. – Cu siguranță nu. Fermierii au avut costuri foarte mari la achiziția de îngrășăminte chimice, semințe, substanțe de protecția plantelor și combustibil. În plus, inflația i-a obligat și la creșteri salariale. Toate acestea au dus la niște costuri record pentru înființarea culturilor, iar la actualul nivel de prețuri ce se vede pe bursele de cereale pentru recolta nouă, cu siguranță, chiar dacă vor avea producții record, nu vor reuși să-și acopere cheltuielile din vânzarea cerealelor.

 Ce soluții credeți că au fermierii pentru a-și putea acoperi măcar costurile cu înființarea culturilor?

F.D. – Personal nu vad nici o soluție la îndemână în condițiile de față. Cu siguranță că fermierii vor rămâne cu datorii față de distribuitorii de inputuri care la rândul lor vor avea probleme să-și plătească datoriile față de producătorii de inputuri. Văd un pericol iminent de criză în toată piața agricolă, pe întreg lanțul de producție.

 Se poate preveni acest scenariu dezastruos?

F.D. – Cu ajutorul statului, cred că da. Eu nu zic să investească statul român ca și cel polonez, deoarece nu cred că are asemenea resurse, dar ceva poate să fie făcut. Eu cred că statul ar trebui să acorde credite fermierilor, prin intermediul fondului de garantare pentru plata facturilor de inputuri. Aceste credite ar trebui acordate pe o perioadă de 5 ani, cu dobândă subvenționată. Presiunea de rambursare nu ar fi mare, costurile ar fi reduse datorită subvenționării dobânzilor, iar perioada de 5 ani îi ajută pe fermieri să își revină după acest an care se pare că le va aduce pierdere.

În acest fel, fermierul este ajutat fără a pune presiune pe bugetul de stat, nu va avea senzația că a stat cu mâna întinsă și va simți că prin acest gest statul apreciază munca lui.

Florin Deznan este CEO și Președinte al Consiliului de Administrație ROCA Agri RDF, holding care în momentul de față cuprinde 5 companii – RDF SA, RDF Agricultura SRL, Adidana SRL, Dachim SRL și Supliment SRL.